DOĞUBAYAZIT’IN DÜNÜ BUGÜNÜ VE YARINI

 

 

2007 yılı, Doğubayazıt’ımızın eski yerleşim biriminden şimdiki ovaya inişinin 70. yılıdır. Milliyet gazetesi yazarlarından Ece Temelkuran’ ın “En uzak komşu Erivan” adlı yazı dizisinde, Ağrı Dağı manzaralı bir şehir fotoğrafı  vardı, Erivan. Modern bir Avrupa şehri. Aynı coğrafyada, aynı iklimde iki ayrı şehir. Ziya Paşa’nın; “Gezdim diyar-ı küfrü, beldeler, kaşaneler gördüm. Dolaştım Mülk-ü İslamı, bütün viraneler gördüm.” Dizelerini hatırlamamak mümkün mü?

           

            Doğubayazıt büyüyor. Doğubayazıt çoğalıyor.Güzelde; bu büyüme, bu çoğalma sağlıklı oluyor mu? Son otuz yılda Türkiye’nin her yerinden çeşitli nedenlerle göç olayı olmuştur. Köylerden şehirlere, şehirlerden Büyükşehirlere. Ancak  hiçbir yer Doğubayazıt kadar hızlı değişime uğramamıştır. Hizmetler, gelişimin arkasında kaldığı için gelişime gerektiği gibi rehberlik de yapılamamıştır. Bugün gelinen noktada “Suçlu ayağa kalk!” dense hepimizin ayakta olması gerekir.

           

            Mesele sadece şehircilik değil. Toplumsal olarak da kalabalıklaşıyoruz ama kimse kimseyi tanımıyor. Komşu komşusunun, geçmişini bilmiyor. Dolayısıyla en büyük zenginlik kabul ettiğimiz, ortak dilimiz, dinimiz, tarihimiz, kültürümüz, folklorumuz, örf ve adetlerimiz zayıflamakta ve zamanla kaybolmaktadır. Geçmişini bilmeyen geleceğini göremez.Birkaç gün önce televizyonda bir programda dünyaca ünlü, Almanya’nın Goethe Üniversitesi İslami Bilimler Kürsü Başkanı, yirmi altı dil bilen hemşerimiz, Prof. Dr. Fuat Sezgin vardı. Bunu ilçemizde duyan bilen kaç kişi var dır? Bilinmez, çünkü anlatan da olmamıştır. Bilgisi, kültürü, icraatı ve hitabetiyle otorite kabul edilen Merhum Celal Yardımcı’yı tanımıyoruz ve tanıtmıyoruz.                                                                      

 

Doğubayazıt’ın 70.yılında, Doğubayazıt’ın dünü, bugünü ve yarınını masaya yatırmak, yetmiş yılın muhasebesini yaparak gerçeklerle yüzleşmek istiyoruz. Bu nedenle 1.Şubat.2007 tarihinden itibaren gazetemizin bir sayfasını Muhabirimiz Cemal Baydar yönetiminde bu konuya ayırıyoruz. Şu anda görev başındaki Kaymakam ve Belediye Başkanımızı, daha önce görev yapmış başkan ve idarecilerimizi, mimar ve mühendislerimizi, hukukçularımızı, tarihçilerimizi, sosyologlarımızı, öğretmenlerimizi, halkımızı görüş ve düşüncelerini bizimle paylaşmak üzere göreve davet ediyoruz. Bu memlekete hizmet etmiş, hayatta olan veya olmayan, mevki ve makam sahibi olan veya olmayan, topluma mal olmuş   değerlerimizi, tanımak ve tanıtmak amacıyla elinde bilgi, belge ve resimleri olanların bizimle paylaşmalarını diliyoruz. “Zararın neresinden dönülse kârdır” inancıyla geçmişten ders alarak geleceği kurtarmak istiyoruz.                                                                                                   

 

Nihat BAYDAR

Ocak 2007