ABDULLAH BAYDAR

1914 yılında Doğubayazıt’ ta doğdu. Doğubayazıt’ın ilk Belediye Reisi Dursun Ağa’nın torunu ve Belediye Reislerinden Aziz Efendi’nin oğludur. Annesi, Reyhan Hanım’dır. Doğduğu ilk aylarda Doğubayazıt, Ruslar tarafından işgal edildi. Ailesi, İran’da, Maku yöresinin Serdar’ı (Eyalet valisi) tarafından Ovacık nahiyesinin Berkent köyünde dört yıl misafir edildi. 1917 Sovyet İhtilali dolayısıyla Ruslar ve 1918’de de Ermeniler çekildikten sonra, Beyazıt’a döndüler. 

Rüştiye mektebinde Osmanlıca (Eski Türkçe) eğitimden sonra, Cumhuriyet Döneminde kurulan Millet Mektebini birincilikle bitirdi. Atatürk’ün okul birincilerine gönderdiği ve ilk sayfasında kendi el yazısının bulunduğu “Teşkilat-ı Esasiye”adlı kitabını aldı.

Askerlik görevini, Doğubayazıt 11. Süvari Alayında yaptı. 17.09.1942’de terhis olan Baydar’a, içtima edilen Süvari Alay huzurunda, Alay Komutanı Albay Ömer Alpaslan tarafından, "Her suretle itimada şayan, verilen vazifeleri zamanında ve noksansız olarak yaptığından”, bonservis verildi.

Merhum Abdullah Baydar, çeşitli devlet memurluğu görevlerinde bulundu. Kızılay Şube Başkanlığı, Gençlik ve Spor Kulübü Başkanlığı, sosyal kültürel ve eğitim ile ilgili derneklerde, aile birliklerinde başkanlık yaptı. 1945 yılında Doğubayazıt CHP İlçe Başkanı olarak politikaya atıldı. 1958 yılında, Doğubayazıt’a daha iyi hizmet edebilmek amacı ve Belediye Meclisi üyelerinin aldığı ortak karar sonucu ,meclis üyeleri ile birlikte Demokrat Partisine geçti.. 

1946-1955 yılları arasında İl Genel Meclis ve Daimi Komisyon Üyeliği, 1955-1960, 1964-1968 , 1968-1973 yılları arasında Belediye Başkanlığı yaptı. 

1973 yılında kendi isteğiyle politikadan ayrılarak emekli oldu. Ömrünün son yirmi yılında da, bilgisi, görgüsü ve tecrübesiyle, vefakar hemşerilerine ve çok sevdiği memleketine yararlı olmaya çalıştı.

26.şubat.1994 ‘de, tedavi gördüğü İstanbul’da, seksen yaşında vefat etti. Vefatından sonra, Doğubayazıt Belediye meclisi aldığı kararla, çarşı caddesine ” Abdullah Baydar Caddesi”, adını vererek kadirşinaslığın en güzel örneğini göstermiştir. 

Abdullah Baydar’ın birinci eşi, otuz yaşında vefat eden Fatma Hanım, ikinci eşi Şevkıye Hanım’dır. Nuran, Yüksel, Ömer, Osman (Eski Belediye Başkanı), Halit, Murat, Nihat (Gazetemiz’in sahibi), Kemal adında yetişkin çocukları ve torunları vardır.

Hacı Abdullah Baydar’ı vefatının 13. yıldönümü olan bugün rahmetle anıyoruz.
                                                                                                                          

                                                                                                                                                            (26/Şubat/2007 - Narinkale Gazetesi)

Secereye dön